Rustagh! Hoe je sneller leert drummen door rustig te oefenen

Balende drummer man
5
(2)

Sneller leren drummen door rustig te oefenen

Wij drummers zijn enthousiaste mensen. En soms misschien een tikkeltje ongeduldig. Een fout die veel drummers daarom maken, is dat ze te snel oefenen. Je denkt te makkelijk dat je elke groove of fill wel even een versnelling hoger kunt spelen. Veel beginners maar ook gevorderde drummers maken deze fout. In dit artikel van Online Drumles leggen we uit hoe je door rustig te oefenen sneller kan leren drummen.

Een nieuwe oefening

Bij een nieuwe oefening ligt de focus vaak op de coördinatie tussen armen en benen. Bijna elke drumoefening begint hier mee. Maar omdat de oefening nieuw is, lukt het vaak niet meteen om het te spelen. Je deelt de oefening op in kleinere delen zodat je de coördinatie in je systeem kunt krijgen. Daarbij moet het tempo het liefst laag zijn zodat je actief kunt nadenken over elke slag die je maakt. Vervolgens komt er een moment waarop je de oefening helemaal kunt spelen, op een laag tempo. So far so good.

Maar waar gaat het dan fout?

Hierna dus. Op het moment dat je de oefening in zijn geheel kunt spelen en je minder nadenkt over je coördinatie, komt er ruimte om na te denken over de snelheid. “Het lukt!”. Uit enthousiasme gaat het tempo omhoog. Je speelt het liefst zo snel mogelijk want zo gaat de oefening gaaf klinken.

Al snel kun je jezelf niet meer bijhouden en gaat de oefening slordig klinken. Je slaat slagen over, je timet verkeerd, je raakt de drums niet goed.. er kan veel misgaan als je te snel in een hoog tempo speelt. Soms heb je dat door maar soms ook niet – en dan wordt het gevaarlijk! Als je te vroeg versnelt, ga je een oefening rommelig aanleren. Iets nieuws leren kost tijd, maar een foute gewoonte afleren nog veel meer!

Hoe leer je een oefening wel goed?

Snel spelen is gaaf. Maar als de basis niet goed is, leer je nooit het juiste op hoger tempo te spelen. De enige manier om een oefening op een juiste manier aan te leren is om deze rustig te oefenen en stap voor stap het tempo te verhogen. Maar hoe doe je dat?

Gebruik een metronoom

Door te drummen met een metronoom dwing je jezelf op een bepaald tempo te blijven. Spreek met jezelf af dat je een oefening bijvoorbeeld minimaal 1 minuut met regelmaat op een laag tempo speelt. Zodra je de oefening 1 minuut consistent kan spelen, kan je rustig het tempo een klein stukje opschroeven.

Verhoog langzaam het tempo

Verhoog het tempo met bijvoorbeeld 5 BPM tot maximaal 10 BPM (lees ons artikel over BPM als je niet weet wat BPM is). Houd de oefening dan minimaal een minuut vol en zet de metronoom dan weer 5-10 BPM sneller. Zo zorg je dat je de oefening op elk tempo met regelmaat in je systeem krijgt.

Kun je niet meer sneller?

Neem even pauze. Vaak lukt het na 5 minuten pauze wel! Lukt het nog steeds niet? Schroef dan het tempo weer een stuk naar beneden en bouw langzaam weer op.

Hoe snel kun je leren drummen?

Als beginnende drummer wil je natuurlijk snel leren drummen. Maar enkel drumoefeningen van langzaam naar snel opbouwen, is niet waarom je bent begonnen met drummen. Voor iedereen is de betekenis van ‘kunnen drummen’ anders. De een wil zijn of haar favoriete nummers mee kunnen spelen, de ander wil een drumsolo kunnen spelen en een ander wil alleen het tempo kunnen vasthouden. Het hoort allemaal bij drummen, maar voor het een moet je langer oefenen dan voor het ander.

Waarin alle vormen van drummen overeenkomen, is de basis. In principe leer je al drummen in je allereerste drumles. Die basis uitbreiden en verstevigen, daar gaat wat oefentijd overheen. Het antwoord op de vraag ‘hoe snel kun je leren drummen’ zal je verbazen: ‘binnen vijf minuten’. In een korte tijd kun jij een eerste groove onder de knie hebben. Het is misschien de simpelste vorm van drummen, maar je kunt het gerust drummen noemen. De basis is gelegd!

Drummende man in actieSneller leren drummen met Online Drumles

Bij Online Drumles focussen we op de basis. We schotelen je veel drumoefeningen voor. Maar die zijn altijd gekoppeld aan een nummer en daardoor nooit saai. Zo oefen je een nieuwe groove én het vasthouden van een tempo tegelijk in onze ‘one bar groove songs’. En daar hebben we er heel wat van. Check ze allemaal onder de ‘FF Lekker Knallen’ kopjes op de bladmuziek pagina.

Dat is al leuk om te spelen, maar het staat nog niet gelijk aan het volledig meespelen van een populair nummer. Maar niet getreurd, ook dat komt snel aan bod in de drumcursus. Sterker nog, in het allereerste hoofdstuk leer je de klassieker ‘We Will Rock You’ van Queen al meespelen! En voor iedereen die nu nieuwsgierig is geworden, je kunt deze les zelf volgen. Gratis! Volg de proefles en merk zelf hoe snel je leert drummen.

“Ik heb geen tijd om te oefenen”

Niet iedereen heeft tijd om veel te oefenen (al is dat wel het beste), maar je wilt toch voortgang zien. En dat begrijpen we bij Online Drumles. Daarom doen we ons best om jou sneller te leren drummen. Je zult merken dat je elke les stappen maakt. De ene keer zullen de stappen wat groter zijn dan de andere keer, maar je gaat zeker vooruit! Het tempo vasthouden en nummers meespelen, dat zul je al snel leren bij Online Drumles. Die drumsolo’s komen later. Maar later zal eerder zijn dan gedacht als je maar blijft oefenen. Succes!

Heb je nog vragen over oefenen, Online Drumles, of drummen in het algemeen? Email dan gerust naar info@onlinedrumles.nl

Kijk ook eens naar deze artikelen:

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle