Snel goed worden in drummen? Gebruik dan deze tips!

Léon, drumleraar van Online Drumles en de leraar die jou online muziekles geeft
4.5
(4)

Snel goed worden in drummen? Gebruik dan deze tips!

Thuis drummen, alleen, in je eigen omgeving, is lekker veilig. Niemand die meeluistert en je op de vingers kijkt. Pauze nemen wanneer jij wilt en nieuwe technieken, ritmes en materialen uitproberen, zonder pottenkijkers (of-luisteraars). Ga vooral door met oefenen! Goed worden in drummen kan alleen als je blijft oefenen. Toch zijn er manieren om nog veel sneller goed te worden in drummen.

Hoe? In dit artikel van Online Drumles geven we je tips. Deze tips gaan over het verlaten van je comfortzone. Op zoek naar tips om strak te leren drummen? Lees dan ook even dit artikel.

Let op: voor deze tactieken om snel goed te worden in drummen, moet je jezelf kwetsbaar op durven te stellen en jezelf in het diepe durven te gooien.

Drummer, kom uit je comfortzone

Ben jij de drummer die het liefst alleen oefent? Daar is niks mis mee, zolang jij hier plezier aan beleeft. Maar ben je bloedfanatiek en wil je er écht voor gaan? Dan zal je af en toe uit je comfortzone moeten stappen. Niet in je eentje oefenen, maar samen spelen met andere muzikanten, bijvoorbeeld met een band. Voor de ontwikkeling van een drummer is dit vaak zeer  effectief. Door samen te spelen met andere muzikanten heb je namelijk de kans om de volgende tips te gebruiken, waarmee je razendsnel veel beter wordt in drummen.

Tip 1: Oefenen op het podium

Verlaat je veilige drumkamer en ga het podium op

Gaat je hartslag en adrenaline al omhoog bij het idee? Mooi zo! Want dat is precies de bedoeling.
De situatie tijdens een optreden is namelijk totaal verschillend dan in de veilige oefenruimte. In de oefenruimte staat er relatief weinig druk op je. Niemand kijkt je op de vingers en je kunt ieder moment een korte pauze inlassen. Tijdens een optreden is dat heel anders. Je staat te spelen voor publiek. Zomaar stoppen is geen optie meer! Je móet wel doorgaan.

Van drumfouten kun je leren

Maar let op;  de druk die je op het podium ervaart, zorgt er waarschijnlijk voor dat je sneller gaat spelen. Te snel drummen is een veelvoorkomende valkuil van de beginnende drummer. Deze – en andere foutjes die je pas ervaart zodra je op het podium staat – zijn juist de meest waardevolle. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van welk materiaal en welke technieken je al perfect beheerst en welke onder de druk van een optreden toch wankel worden.

Wat kun je hiermee?

De kunst is om juist die wankele stukjes – jouw valkuilen – in de oefenruimte extra op te pakken. En tijdens een volgend optreden zoek je de grens weer op. De kans dat je dan weer foutjes gaat maken is groot. En dat maakt he-le-maal niks uit. Daarom moet je je kwetsbaar op durven te stellen. Hoe? Door drummen op het podium zelf als een oefening te zien. Als een uitdaging, een leerzaam avontuur. In de oefenruimte oefen je met zijwieltjes, op het podium kijk je of je je drumskills écht goed beheerst en test je of je ook echt goed drumt onder druk. Het is een harde leerschool maar je zal gaan als een raket!

Tip 2: Opnames maken van jezelf

Drummen tijdens the heat of the moment

Tijdens een optreden ervaar je je spel op een andere manier dan het publiek. Dit komt door the heat of the moment. Laat daarom opnames maken tijdens het optreden. Dan kun je de drummer door de ogen van het publiek zien. Op film zie je je houding, hoe je je op het podium gedraagt. Misschien kijk je heel veel naar beneden en heb je dat je gehele optreden niet doorgehad. Misschien ging dat ene refreintje wel helemaal niet zo slecht als je zelf dacht of merk je nu pas hoeveel je bij het eerste nummer loopt te jagen en te snel gaat. Als je de opnames later terugkijkt en -luistert, zal je veel leerpunten naar boven halen. Hier kun je tijdens je oefensessies weer aandacht aan besteden. Neem die ervaring mee naar je volgende optreden om zo effectief mogelijk te leren.

Opnames tijdens een optreden te spannend?

Jezelf horen en zien drummen tijdens een optreden kan net zo gek voelen als de eerste keer dat je je eigen stem hoorde op een vakantievideo. Of die keer dat een collega foto’s van je maakte tijdens jouw presentatie, waardoor je opeens jezelf zag met je serieuze werkblik. Dat is even wennen. ?
Vind je het nou te spannend om én het podium op te gaan én meteen opnames te laten maken van jou als drummer? Dan kun je altijd nog een klein stapje terugdoen. Film (of laat je filmen) terwijl je met de band aan het oefenen bent. Nog steeds confronterend om jezelf te zien en horen drummen, maar minder spannend dan tijdens een optreden en de druk die daarbij komt kijken. Vergeet trouwens niet om, naast het leren van je fouten, jezelf ook complimenten te geven. Die ene lekkere drumsolo of dat ene ritme dat je maar niet onder de knie kreeg en nu opeens vlekkeloos speelde. #schouderklopje

Snel en goed leren drummen: samengevat

Het allerbelangrijkste is dat jij plezier hebt en behoudt in het (leren) drummen. Als dat door lekker solo te drummen in je eigen oefenruimte is, dan moet je het vooral zo houden. En als de uitdaging van sneller goed leren drummen echt iets voor jou is, ga er dan voor. De combinatie van veel optreden, optredens opnemen en jezelf opnemen in de oefenruimte is een confronterende methode van leren drummen. De methode is echter wel zéér effectief. En vergeet niet: welke manier van leren drummen ook bij jou past, onze online drumlessen sluiten hier altijd perfect op aan. Veel plezier met oefenen!

Benieuwd naar meer tips? Kijk eens bij onze drum Q&A voor oefentips. Jouw drumvragen in 1 minuut beantwoord! Heb je nog andere vragen? Over oefenen of drummen in het algemeen? Je kunt ons altijd mailen op info@onlinedrumles.nl.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.5 / 5. Aantal beoordelingen 4

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle