Wat is het beste elektrische drumstel voor beginners?

elektrisch drumstel Yamaha met drumstokken
5
(5)

Wat is het beste elektrische drumstel voor beginners?

Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt leren drummen. Een goede keuze, gefeliciteerd! Nu kan de pret beginnen — met het uitzoeken van een drumstel. Één van de eerste vragen is meestal: ga ik nu elektrisch of akoestisch drummen? En wat zijn de voordelen van beiden?

We kunnen er kort over zijn: vaak is een elektrisch drumstel voor beginners de beste keuze. Waarom? Een elektrisch drumstel is doorgaans goedkoper, makkelijker, stiller, kleiner, en komt met meerdere functies die de drumbeleving voor jou nog beter maken.

In dit artikel behandelen we:

Advies bij het kopen van een drumstel?  Online Drumles helpt je graag. Vul het contactformulier onderaan de pagina in en we helpen je (uiteraard gratis) bij het maken van je keuze.

Waarom is een elektrisch drumstel geschikt voor beginners?

Wat is beter, een elektrisch drumstel of een akoestisch drumstel? Drummers kunnen er eindeloos over discussiëren. Eerlijk is eerlijk, volgens ons gaat er niets boven the real thing. Akoestisch dus. Maar voor de meeste mensen is dat gewoon geen haalbare optie. De geluidsoverlast is te groot of de beschikbare ruimte te klein.

Een elektrisch drumstel is dan een zo goed als volwaardig alternatief — zeker voor beginners. Bovendien zitten er leuke extraatjes aan een het elektrische drumstel waar je als beginnende drummer veel plezier van kan hebben. Bij Online Drumles kiezen we daarom uitsluitend voor de verkoop en verhuur van elektrische drumstellen.

Maar beslis vooral zelf: we zetten de voordelen voor je op een rijtje. Dat zijn er naar onze mening een aantal:

 1. Een elektrisch drumstel is stil. Je kunt onbeperkt drummen
 2. Een elektrisch drumstel neemt weinig ruimte in
 3. De prijs van een elektrisch drumstel is goedkoper en vereist geen onderhoud
 4. Een elektrisch drumstel is eenvoudig in elkaar te zetten
 5. Een elektrisch drumstel biedt allemaal extra functionaliteit om je drumbeleving nog beter te maken
 6. Je kunt direct meespelen met muziek via de drummodule

Bovenstaande voordelen opgeteld maakt dat elke beginnende drummer er goed aan doet om te overwegen op een elektrisch drumstel te starten. En niet alleen zijn het goede drumstellen voor beginners, een elektronische drumstel is ook ideaal als kinderdrumstel. Ben je op zoek naar het beste kinderdrumstel? Kijk bij onze top 3 beste elektrische drumstellen.

Onbeperkt drummen doe je op je elektrische drumstel

De beste manier om iets nieuws onder de knie te krijgen is door veel te oefenen. Dat is voor drummen niet anders. Dan is het fijn als je kunt spelen wanneer het jou uitkomt. En dat je zo lang achter elkaar kunt drummen als je wilt.

Vóór de komst van het elektrische drumstel was dat lastig voor elkaar te krijgen. Een akoestisch drumstel maakt een goede bak herrie. Dus maakte je afspraken met de buren over wanneer en hoe lang je mocht spelen (en dat was natuurlijk op onhandige tijden en niet lang). Of je oefende in een oefenhok op een verlaten industrieterrein, waar je op druilerige avonden naartoe fietste. Één ding is in ieder geval zeker: niemand vindt het leuk om de buren tot last te zijn.

No more! Een elektrisch drumstel maakt lang niet zo veel geluid. Je sluit je koptelefoon aan en je kunt drummen zonder dat je anderen lastig valt. Daarmee wordt de drempel om te gaan drummen een stuk lager. Dat helpt zeker in de uitdagende beginperiode om gemotiveerd te blijven.

En maak je geen zorgen: met de skills die je op een elektrisch drumstel leert, kun je ook op een akoestisch drumstel uit de voeten. Je hoeft daarvoor dus niet een heel nieuwe techniek te leren.

Een elektrisch drumstel beslaat slechts een vierkante meter

De elektrische drumstellen van tegenwoordig zijn compact. En dat is een understatement. Een gemiddeld elektrisch startersdrumstel is iets groter dan een vierkante meter, en past daarmee in vrijwel elke kamer in het huis. Wil je zien hoe dat eruit ziet? Scroll dan naar beneden voor een filmpje waarin Léon laat zien hoeveel ruimte een elektrische drumstel is. En vergis je niet: klein betekent niet voor kleine mensen! Bijkomend voordeel is dat de drumstellen wél te verstellen zijn. Dat betekent dat kinderen van 6 tot volgroeide volwassenen gebruik kunnen maken van het drumstel. Verstellen gaat snel en makkelijk en vereist verder geen gereedschap. Een eventueel benodigde drumsleutel wordt standaard meegeleverd.

Een elektrisch drumstel is goedkoper en vereist geen onderhoud

Als je kijkt naar de instapmodellen, dan kan je snel de conclusie trekken: een elektrisch drumstel is goedkoper dan een akoestische. Je kan al v.a. circa €400 euro een Yamaha DTX402K in huis hebben, of een Roland instapmodel. Neem daar bij mee dat akoestische drumstellen doorgaans exclusief bekkens geleverd worden, en het prijsverschil wordt steeds groter. En vellen vervangen en stemmen? Dat hoeft ook niet bij je elektrische drumstel. Sterker nog: jouw drumstel heeft geen enkel onderhoud nodig.

Een elektrisch drumstel zet je makkelijk in elkaar

Bam. Je krijgt een vierkante doos binnen. En nu? Elk onderdeel is duidelijk verpakt. Je hebt een gebruiksaanwijzing en alles is plug ‘n play. Gereedschap? Nope. De eerder genoemde drumsleutel is het enige wat je nodig hebt. Ben je handig? Dan zet je het drumstel in 60 minuten in elkaar. Ben je niet handig? Dan ook. Stemmen is niet nodig.

Jouw elektrische drumstel komt met een digitale trainer

Een elektrisch drumstel is uitgerust met een heuse boordcomputer: de drummodule. Daarmee kun je de sound van je drumstel kiezen. Zo ga je met een druk op de knop van een jazz-feel naar rock, latin of zelfs electronic dance. Waar je voor zulke ingrijpende verandering bij de akoestische tegenhanger moet omstemmen, of zelfs meerdere drumkits moet hebben, gaat dat bij een elektrisch drumstel in seconden.

Vet! Maar de drummodule kan meer dan dat. Veel drummodules hebben handige features die de beginnende drummer helpen om een strak ritmegevoel te ontwikkelen:

Metronoom of click

Stel het tempo in waarop je wilt oefenen (bijvoorbeeld 140 bpm) en de metronoom geeft met een click-geluid de maat aan. Aan jou de uitdaging om daarmee in sync te blijven. De drummodules hebben de metronoom standaard ingebouwd, en geven daarbij allemaal mogelijkheden om jouw ritmegevoel te verbeteren.

Trainingsmodus

In de trainingsmodus heb je verschillende opties om gericht je ritmegevoel te verbeteren. Zo hebben Yamaha drumstellen de volgende opties:

 • De trainingsmodus laat zien hoe ver de noten die je speelt uit de pas lopen met het tempo van de metronoom/click.
 • De trainingsmodus laat de noten die te veel uit de pas lopen niet horen.
 • De trainingsmodus laat in de laatste van elke 4 maten de clicks achterwege, zodat je de timing van je breaks kan oefenen.

Je kunt makkelijk meespelen met muziek

Gerichte oefeningen zijn belangrijk om je techniek te verbeteren. Maar het doel van drummen is natuurlijk om complete songs te kunnen spelen. Dan is het meespelen met je favoriete nummers niet alleen een heel nuttige, maar ook heel leuke oefening.

Op een electrisch drumstel is dat een fluitje van cent. Vrijwel alle drummodules hebben een AUX-ingang waarop je je laptop, tablet of telefoon kunt aansluiten. Plug ook je koptelefoon in, zoek je favoriete nummer op op iTunes of Spotify en je bent good to go. Je kunt dus vanaf moment één meespelen met muziek wanneer je leert drummen.

Onze 3 favoriete elektrische drumstellen voor beginners – en 1 voor de gevorderde drummer

Duizelt het je nog steeds van alle mogelijkheden? Geen nood, we hebben een shortlist voor je gemaakt. Bij Online Drumles hebben we al heel wat elektrische drumkits gezien. Dit zijn volgens ons de beste elektrische drumstellen voor de beginnende drummer:

    1. De Yamaha DTX402K
    2. De Roland TD1k
    3. De Yamaha DTX432K

Ook bespreken we kort één elektrisch drumstel voor gevorderden. Maar laten we eerst eens kijken naar de eigenschappen van het trio hierboven. Zo krijg je een idee welke van de drie het beste bij jouw situatie past.

1. De Yamaha DTX402K

De Yamaha DTX402K is onze persoonlijke favoriet. Zelf spelen we er nog regelmatig op. Voor een instapmodel heeft deze kit een erg goede drummodule. Z’n grotere broer, de DTX432k (die op de tweede plaats staat), heeft dezelfde. In de module zitten 10 verschillende sounds en 10 trainingsfuncties. Het voetpedaal van de bassdrum heeft geen klopper en maakt daardoor nauwelijks geluid. Een stiller drumstel dan de DTX402K ga je niet snel vinden!

Yamaha DTX402K drumstel voor beginners

 

Voordelen

 • Heel compact (iets meer dan 1 vierkante meter!)
 • Eenvoudig in elkaar te zetten
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Beste drummodule in zijn prijsklasse
 • Heeft maar één vierkante meter ruimte nodig
 • Geluidsarm dankzij voetpedaal zonder klopper
 • In hoogte verstelbaar dus geschikt als elektronisch drumstel voor een kind

Nadelen

 • Als je verder gevorderd bent, wil je misschien upgraden naar een meer high-end model.

Lees meer over de Yamaha DTX402K

2. De Roland TD1k

De TD1k is het instapmodel van de populaire Roland V-drums-serie. Het is een compacte kit die je zo hebt opgezet. De drummodule is erg uitgebreid met onder andere 15 verschillende sounds, een Coach-functie (trainer) en een metronoom. Ook kun je je muziekspeler (of laptop, telefoon of tablet) erop aansluiten en meespelen met je favoriete muziek. Het voetpedaal van de bassdrum heeft geen klopper, waardoor hij erg stil is.

Roland TD1K V-Drums productfoto elektrisch drumstel

Voordelen

 • Bekende V-Drums-sound en -performance
 • Simpel in hoogte verstelbaar drumrek
 • Uitgebreide drummodule
 • Ruimtebesparend ontwerp dat in elke ruimte past
 • Geluidsarm dankzij voetpedaal zonder klopper

Nadelen

 • Volume van muziek en drumstel kan niet apart worden aangepast via drummodule
 • Kan enkel met drumstokken op de snaredrum spelen en niet met drum brushes door plastic mesh pads op de snare

Lees meer over de Roland TD-1K

3. De Yamaha DTX432K

Als we de DTX402K als instapmodel beschouwen, dan kunnen we de Yamaha DTX432K een middenklasser noemen. De drummodule is dezelfde als van de DTX402K, een prima ding. Het belangrijkste verschil zit hem in het bassdrumpedaal. Het pedaal van de DTX432K heeft wel een klopper. De DTX432K produceert daardoor iets meer geluid dan de andere drumstellen in dit rijtje. Dat maakt hem minder geschikt voor situaties waarin je echt geluidsarm moet blijven.

Yamaha DTX432K drumstel voor beginners kinderdrumstel

Voordelen

 • Zeer goede drummodule
 • Authentiek bassdrumpedaal met klopper is bij de prijs inbegrepen
 • Heeft maar één vierkante meter ruimte nodig
 • Blijft geschikt als je verder gevorderd bent
 • In hoogte verstelbaar dus ook zeker geschikt als elektronisch drumstel voor een kind

Nadelen

 • Minder geluidsarm door aanwezigheid basdrumklopper

Lees meer over de Yamaha DTX432K

Hoe werkt een elektrisch drumstel?

De digitale revolutie heeft het drumstel niet overgeslagen. Er zijn momenteel talloze verschillende elektrische drums verkrijgbaar en dit worden er alleen maar meer. Maar hoe werkt zo’n drumstel als het elektrisch is?

Elk onderdeel van het elektronische drumstel heeft meerdere sensoren in de drum pad die allemaal een elektronisch signaal afgeven wanneer je op de drumpad slaat. Al deze elektrische signalen worden doorgegeven aan het brein van het drumstel: de drummodule. De drummodule kan worden aangesloten aan een koptelefoon waardoor je stil kan oefenen. Het geluid is dan buiten de koptelefoon niet meer hoorbaar. Op dezelfde manier kan je de drummodule ook aan een computer, recorder of externe mixer. Hierna kan met MIDI technologie alle elektronische signalen op aparte tracks worden gezet en wat je achteraf zelfs nog verder kan mixen.

Dit klinkt allemaal heel ingewikkeld en heel ‘electronic’, maar niets is minder waar. Door de drummodule – die bij de meeste drumstellen heel uitgebreid is – is het mogelijk om verschillende geluiden aan je drumstel te koppelen. Zo kan je een rocknummer ook met een typisch rock geluid op je drums spelen.

Voor een akoestisch drumstel doet een elektrische dus niet onder! Twijfel je aan de aanslaggevoeligheid van een electrisch drumstel? Dat is tegenwoordig niet meer nodig. Dit was vroeger met de eerste elektronische drumstellen wel een probleem. De reactie tussen de aanslag en het geluid was toen vertraagd. Een elektrisch drumstel was dus niet te bespelen. Maar inmiddels is de aanslaggevoeligheid elektronisch vrijwel gelijk gemaakt aan die van een akoestische drums. Kijk maar eens naar de video hieronder waarin Leon de aanslaggevoeligheid van de Yamaha DTX402K laat zien.

Waar moet je als beginner op letten bij het uitzoeken van je elektrische drumstel?

Als je gaat rondzoeken in online muziekwinkels, kom je al gauw meer dan 100 modellen tegen. De prijzen lopen uiteen van nog geen 200 euro tot enkele duizenden euro’s. Wat is nou het perfecte beginnersdrumstel voor jou? Een aantal dingen om op te letten:

Hoeveel ruimte heb je voor je drumstel?

Elektrische drumstellen nemen minder ruimte in dan akoestische drumstellen. Dat is alvast goed nieuws. Maar ook elektrische drumstellen zijn er in verschillende afmetingen. Let dus op dat je voldoende ruimte hebt om je favoriete drumstel in kwijt te kunnen. De meeste elektronische drumstellen nemen niet veel ruimte in beslag. Onze drumleraar Leon laat in het filmpje hieronder zien hoe groot het gemiddeld elektronische drumstel is.

Wat is je budget?

Er zijn goedkope elektrische drumstellen, maar ook hele dure. Het verschil in prijs kan wel verschillen van ca. €400 tot meer dan €3.000. Een hogere prijs betekent zeker niet dat dat elektrische drumstel beter is dan de goedkopere.

Je kan dus net zo veel uitgeven aan een elektrisch drumstel als je zelf wilt, maar voor de extra kwaliteit hoef je het vaak niet te doen. Voor beginners wijzen wij daarom altijd naar de Yamaha 4-serie. Alle modellen binnen deze serie bieden een hele goede prijs-kwaliteit verhouding voor beginners en gevorderden.

Hoeveel geluid mag jouw drumstel maken?

Sommige elektrische drumstellen hebben een ‘echt’ bassdrumpedaal met klopper, zoals bij een akoestisch drumstel. Dat zorgt voor een authentieke feel, maar zo’n drumstel produceert ook meer geluid dan drumstel zonder klopper. Zit je in een situatie waarin je echt weinig herrie kan maken, dan kun je beter voor een drumstel zonder klopper gaan. Maar ook met klopper zijn er makkelijke manieren om het geluid van je elektrische drumstel te dempen.

Ga je gelijk voor een drumstel waarmee je even vooruit kan?

Ben je er zeker van dat drummen helemaal je ding is? Dan is het verstandig om gelijk een wat duurder elektrisch drumstel te kiezen in plaats van een instapmodel. Zo voorkom je dat je na een paar jaar alsnog moet upgraden naar een duurder model. Binnen de Yamaha serie-4 is dat de DTX-482K die wat betere kwaliteit levert voor een iets hogere prijs.

Wat heb je naast een drumstel nog nodig om te gaan drummen?

Met alleen een drumstel ben je al een eind op weg, maar je kan nog niet gelijk beginnen. Met een goede lesmethode, Online Drumles bijvoorbeeld, en motivatie kom je al een stuk verder. Hiernaast moeten ook een aantal fysieke producten worden aangeschaft. Zo heb je een drumkruk nodig, een koptelefoon (bij elk drumstel handig maar zeker bij een elektrische), een lessenaar of tablethouder om je lessen op te kunnen bekijken, een AUX-kabel om alles op elkaar aan te sluiten en last but not least, drumstokken!

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit met welke drumstokken je op een elektronisch drumstel speelt. Je kunt dezelfde drumstokken voor een elektrisch drumstel gebruiken als voor een akoestisch drumstel. Welke drumstokken jij wilt gebruiken, is een kwestie van uitproberen wat jij het fijnst vindt spelen. Er zijn verschillende maten van drumstokken waarbij de een heel licht is en de ander vrij zwaar. Wij raden aan om met 5A drumstokken te beginnen. Dit is een gemiddelde maat en dan kan je dus nog alle kanten op.

Als je bij Online Drumles een drumstel huurt of koopt in combinatie met een abonnement, heb je de optie om hier ook het aanvullende drumpakket bij te bestellen. In dit optionele pakket zitten alle benodigdheden inbegrepen om een startende drummer op weg te helpen om meteen te kunnen beginnen met de lessen!

Nog niet zeker of je een drumstel wilt aanschaffen?

Heb je jouw elektrische drumstel gevonden, dan is het tijd om hem in huis te halen. Als je het drumstel wilt kopen, kun je een nieuw exemplaar aanschaffen bij een (online) muziekwinkel. Als je nog niet helemaal zeker bent of drummen jouw ideale hobby is, hebben we een andere interessante optie voor je:

bij Online Drumles kun je een drumstel huren, inclusief drumles. Zo kun je risicovrij uitproberen hoe leuk het is om te drummen. En je krijgt er onbeperkt drumles bij! Wij verhuren de volgende drumstellen bij onze abonnementen:

Heb je nog vragen over het uitzoeken van een elektrisch drumstel? Of over Online Drumles? Stuur dan gerust een mailtje naar contact@onlinedrumles.nl of vul het contactformulier hieronder in.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 5

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle